Eiswein
De vorst van de afgelopen periode (onder de -7°C) was het startschot om Eiswein te gaan produceren.
De winterse temperaturen hebben weer ons bereikt. En het hele land ondervindt hier weer de hinder van; het openbaar vervoer heeft vertraging en veel mensen komen te laat op hun werk omdat de autoruiten nog moeten worden schoongemaakt.
Er zijn ook fanatiekelingen die hun schaatsen al weer uit het vet hebben gehaald om dit weekend van het natuurijs te gaan genieten.
Zo heb je ook enthousiastelingen in de wijnbouw die hun kostbare oogst durven te laten hangen om dan vervolgens te hopen op een strenge winter zodat zij Eiswein kunnen gaan produceren.
De vorst van de afgelopen periode (onder de -7°C) was het startschot om Eiswein te gaan produceren. Eiswein moet namelijk geplukt en geperst worden in bevroren toestand, dit kan voornamelijk in landen zoals Duitsland waar het ’s winters echt koud is.
De dessertwijn Eiswein is extreem zoet doordat de druiven geen water meer bevatten maar alleen nog stroop. Uit een tros druiven komen dus maar slechts een paar druppels sap wat tevens met de hand moet gebeuren wat erg arbeidsintensief is waardoor de prijs van Eiswein altijd wat hoger ligt dan van een andere dessertwijn.
Eiswein is misschien wel de mooiste dessertwijn die er bestaat. Drink Eiswein niet ijskoud maar licht gekoeld bij een mooie dessert van fruit of ijs.
Proost!