De Historie van Gin in een vogelvlucht

 

Gin is anno 2018 een van de populairste drankjes in Europa en heeft zelfs Whisky ingehaald in de UK qua volumes. Alle gins hebben 1 ingrediënt gemeen; namelijk Jeneverbes (Juniperus communis). Deze bes is de basis van elke gin echter dit heerlijke drankje heeft een behoorlijke ontwikkeling meegemaakt van kruiden- en medicijnen drankje in de Middeleeuwen tot een van de populairste ingrediënten van cocktails in de trendy bars in New York, London, Berlijn en Amsterdam.

 

Vandaag de dag bestaan er verschillende stijlen en smaak profielen en met meer dan 4.000 verschillende gins wereldwijd is er voor de gin liefhebber genoeg keuze om te proeven en te genieten. En zoals wel vaker begint de ontwikkeling van dit heerlijke drankje in de Middeleeuwen.

 

1100 AD

Het distillatieproces is uitgevonden in de Arabische wereld en gaat naar Italië. Monniken in Salerno gebruikten deze nieuwe technieken om alcohol te maken, die ze vervolgens gebruiken voor het conserveren van geneeskrachtige planten - inclusief jeneverbessen.

 

1200 – 1300 AD

Vanwege zijn reputatie als een diëteticum, gebruikten artsen jeneverbes in verschillende medicinale mengsels. De eerste verwijzing naar een op jeneverbessen gebaseerd drankje is te vinden in het Nederlandse boek“Der Naturen Bloeme”.

 

Rond 1300 treft de plaag Europa en mensen beginnen jeneverbes-gebaseerde elixers te drinken als een remedie voor deze 'Zwarte Dood'. Pestmaskers zijn gevuld met jeneverbessen om de ziekte (vergeefs) af te weren.

 

1400 – 1500 AD

De kunst van het distilleren gaat verder. Overal beginnen mensen gedistilleerde dranken te maken voor gebruik als 'medicijn'. Het eerste geschreven recept voor een gedistilleerde drank op basis van gin verschijnt in een boek met de titel “Een Constelijck Distileerboec”in 1552.

Engelse soldaten die in de tachtigjarige oorlog samen met de Nederlanders tegen de Spanjaarden vochten, zouden jenever gaan drinken voor de strijd vanwege de kalmerende en dappere effecten. De drank wordt bekend als “Dutch Courage”.

1600 – 1700 AD

In 1689 neemt Willem van Oranje de troon in Engeland (Glorious Revolution). Hij heft belasting op de invoer van 'trendy' distillaten, zoals Franse brandewijn, en moedigt Britse distillatie aan. Het gevolg is dat de Gin productie en consumptie zo hard groeit dat het bier en ale overstijgt. Op een gegeven moment distilleerde meer dan 1 op de 4 huishoudens in London gin.

1700 -1800 AD

De 'Gin Craze' treft Londen. De hoeveelheid alcohol ontwricht de samenleving en de sociale uitsplitsing die dit oplevert wordt de bijnaam 'mother’s ruin’ genoemd. Hierdoor werden wetsvoorstellingen (Gin Acts) goedgekeurd zodat het aantal verkooppunten omlaagging. Het verbruik daalt en gerenommeerde distilleerders nemen gin-making op, waardoor producten van een hogere kwaliteit werden gemaakt.

1800 - 1900 AD

De destillatiekolom is uitgevonden en de 'London Dry'-stijl van gin is geboren. Deze nieuwe en smaakvollere gin is ontwikkeld voor de hogere regionen van de samenleving.

In tropische Britse kolonies werd gin gebruikt om de bittere smaak van kinine te maskeren, wat het enige effectieve anti-malaria medicijn was. Kinine werd opgelost in koolzuurhoudend water en het resultaat was het begin van de Gin & Tonic.

In de USA Speakeasies en cocktail bars worden populair in deze tijd en aan het einde van de drooglegging in de jaren 1930 zijn gin en cocktails ongelooflijk populair. Dit was het begin van de “Cocktail Era”en veel beroemde gin cocktails zijn toen ontstaan.

2000 AD

Na een dip eind twintigste eeuw is sinds 2000 de populariteit van Gin opnieuw toegenomen, onder meer door de opkomst van cocktails en deels door de toename en beschikbaarheid van kwaliteit, ambachtelijke gins.

Een van de opvallendste (en lekkerste) gins die op de markt is gekomen is Gin 1689. Deze authentieke gin is gebaseerd op een 350 jaar oud recept toen de gin opmars is begonnen en neemt je terug in de tijd!

Gin 1689 is verkrijgbaar bij Gevo - https://www.gevoslijterij.nl/gin-1689-0-7l.html