ionah
Fonseca Vintage 2017
€ 99,95
  •  Gratis verzending vanaf 250 euro (NL)
  •  Gratis verzending vanaf 6 flessen (NL)
  •  Vaste lage prijzen
  •  Uitgebreid assortiment
  •  Bezoek onze winkel in Rotterdam
  •  Wij verzenden dinsdag t/m zaterdag

Fonseca Vintage Port 2017

PROEFNOTITIES
Een smalle magenta ring rond een kern van inktzwart paars. De neus opent met een uitbarsting van donker, bosfruit, dicht en sappig, gemengd met frissere, meer levendige rode bessenaroma's. Een leisteen mineraliteit houdt deze uitbundige fruitigheid onder controle. In dit stadium is de neus nog steeds gereserveerd en discreet aromatisch, onthullende bladachtige, balsemieke geuren en cederachtige tonen van gezaagd hout. De eerste indruk in de mond, net als op de neus, is van dicht opeengepakte, dichte donkere bessenfruit, die vervolgens in het midden van de mond explodeert en in de lange afdronk springt. De textuur is rond en fluweelachtig, maar de strakke, pezige tannines en een streng frisse zuren zorgen voor stevigheid en structuur. De gelaagde, complexe vrucht die typisch is voor Fonseca, heeft invloed op deze zware, krachtige wijn.

OPMERKINGEN OVER HET VITICULTURELE JAAR
Ondanks een koude en droge start van het jaar, verschenen de eerste knoppen eerder dan normaal, rond 10 maart. De lente bleef ongewoon droog, met slechts ongeveer 7 mm regen in Pinhão in de meestal natte maand april. Deze omstandigheden versnelden de groei van de wijnstok en bracht begin mei een vroege bloei teweeg. De eerste drie weken van juni zagen zeer hoge temperaturen en véraison begon veel eerder dan normaal rond de 18e. De droogte bleef aanhouden tot eind september, maar de temperaturen namen in augustus enigszins af, wat relatief koele nachten opleverde. Voorspelbaar was het gewas zeer vroeg volwassen. Quinta do Panascal was het eerste Fonseca-pand dat op 6 september begon te plukken. De twee Pinhão Valley landgoederen, Cruzeiro en Santo António, volgden respectievelijk op de 10e en 17e. Dit waren de vroegste plukdata in een generatie. De dikke druiven geven zeer dichte most, met een indrukwekkende kleurdiepte. Hoewel het productievolume in het algemeen laag was, was een groot deel van de gemaakte wijnen van uitzonderlijke kwaliteit en hun belofte bleek al in een vroeg stadium.