Gerard Duplessis Chablis 1e Cru Vaillons
- Gratis verzending vanaf 250 euro
- Gratis verzending vanaf 6 flessen
- Vaste lage prijzen
- Uitgebreid assortiment
- Bezoek onze winkel in Rotterdam
- Wij verzenden dinsdag t/m zaterdag
Gerard Duplessis Premier Cru
Vaillons
Chardonnay | twee percelen met clay en limestone | de krachtigste van de 1e cru serie van Lilian | qua niveau richting de top wijn les Clos |
De 2016 Chablis 1er Cru Montmains heeft een complex boeket met geuren van oranje merg, gele pruim en licht harsachtige geuren die naar de oppervlakte komen. De smaak is fris en pittig bij de ingang met een vleugje marmelade hier en een beetje meer zuurheid die de rijkdom van deze Montmains tegengaat en de afwerking een zeer evenwichtig en geconcentreerd gevoel geeft. Dit is er een om op te letten in de fles.
"De vintage 2015 begon goed," legde wijnmaker Lilian Duplessis uit toen ik het familiedomein aan de serene oevers van de rivier de Serein in het hart van Chablis, grenzend aan Domaine Billaud-Simon, bezocht. Lilian is een zeer sympathieke kerel, verkondigend in snelvuur Frans en altijd met veel te zeggen over zijn wijnen, die biodynamisch worden geteeld en met weinig interventie in de wijnmakerij. "Het was een behoorlijk warm seizoen met een slechte finish vanwege de hagel die uit de richting van Courgis kwam, Montmains passeerde en eindigde in Les Clos en Blanchots," legde hij uit. "De hagelstenen waren niet groot, maar eerder klein en scherp, die de bladeren beschadigde zodat er enkele wijnstokken zonder bladeren waren, hoewel ze nog steeds trossen hadden! Ik verloor 70% in Les Clos en Montée de Tonnerre. In Montmains, waar mijn pakketten groter zijn, raakte de hagel alleen de lagere hellingen. Gemiddeld verloren we ongeveer 20% van de oogst. Ik was van plan om toch op 4 of 5 september vroeg met de oogst te beginnen en uiteindelijk zijn we op 3 september begonnen. Ik begon met de hand te plukken en vervolgens met de machine om snel te oogsten. De vintage van 2016 werd beïnvloed door de vorst, maar op dit moment is het moeilijk om precies te zeggen hoeveel de wijngaarden hebben beïnvloed. ”Duplessis hanteert een ietwat onorthodoxe aanpak van veroudering, met de premier en grand crus zes maanden in vat gerijpt voor de malolactische gisting, gevolgd door zes maanden in eiken vaten (tot 10% nieuw) en vervolgens zes maanden terug in roestvrij staal. Op deze manier zorgt hij ervoor dat de vaten altijd vol zijn, omdat de vorige vintage altijd wordt gerekt en overgebracht in vat net voor de volgende oogst. De 2015's van Duplessis toonden heel goed en dit is in feite een van de weinige telers die misschien zelfs overtreffen wat als de referentie-vintage van 2014 wordt beschouwd. Met name de Montmains lijkt in zowel de 2015- als de 2016-wijnjaren een goede vorm te hebben , zelfs meetend tot Les Clos. Ik zou adviseren zoveel 2015 te pakken als je kunt, omdat de gewassen werden gereduceerd door het miasma van meteorologische ellende in 2016, waardoor bijvoorbeeld Duplessis 'Fourchaume werd teruggebracht tot slechts twee demi-muids. Neal Martin 91-93 / 100
Alcohol percentage | 13% VOL |
---|---|
Inhoud | 0.75 Liter |
Soort | Witte Wijn |
Druif | Chardonnay |
Land | Frankrijk |
Merk | Overige Merken |