Niepoort colheita 1944 0.75L

SKU
Niepoort colheita 1944 0.75L
€ 495,00

De Dourovallei is onbetwist een van ´s werelds mooiste wijngebieden. Als een zilveren ader slingert de rivier de Douro zich langs de steile wijnhellingen, sinds mensenheugenis beplant met druivenstokken.

Omdat de hellingen zo steil zijn, staan veel druiven in terrassen aangeplant. Het gebruik van machines is vrijwel onmogelijk.

De wijngaarden staan vol met voor de streek typische portdruivenrassen als touriga nacional, tinta cão, tinta roriz, tinta barroca, touriga francesca, tinta amarela. Deze eigen druiven zijn bij uitstek bestand tegen de zinderende hitte die in de zomermaanden in het Dourodal kan heersen. Sterker nog, deze druiven vormen de hoeksteen van de kwaliteit van port. Ze leveren in het najaar de diepgekleurde wijnen op die tot vurige ports worden verwerkt.

De beste ports komen van de wijngaarden meer landinwaarts, richting Spaanse grens, en altijd van de wijngaarden met uitzicht op de rivier de Douro of een van zijn zijtakken.

Wijnhuis Geen porthuis wordt op zo’n persoonlijke wijze geleid als Niepoort.

Verantwoordelijk voor deze persoonlijke stijl van leidinggeven is de jonge en enthousiaste Dirk van der Niepoort, afstammeling in de zesde generatie van de van oorsprong Nederlandse oprichters van Niepoort. Het Nederlandse paspoort wordt door de huidige eigenaren nog met trots gedragen. Het huis werd in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Vijf jaar later werd Franciscus, de eerste Van der Niepoort in het huis, zijn partner. Toen Kebe korte tijd later overleed, werd het portbedrijf volledig eigendom van Van der Niepoort. De laatste jaren is door Dirk van der Niepoort (1964) veel aandacht besteed aan de kwaliteit van alle door het huis gemaakte ports. Onder andere werden enkele mooie wijngaarden verworven, de beste garantie voor fruit van topkwaliteit De wijn Druivensoort: Touriga nacional, tinta cão, tinta roriz, tinta barroca, touriga francesca, tinta amarela Vinificatie:

De colheita is een van de specialiteiten van Niepoort. Colheita is een bijzondere tawny, gemaakt op basis van één enkele specifieke jaargang. Deze wijn rijpt jarenlang op grote houten vaten (foeders), om te worden gebotteld op het moment dat hij klaar is om gedronken te worden. Waar bij een ’gewone’ tawny wordt gestreefd naar een product van gelijkmatige kwaliteit, daar is een colheita van jaar tot jaar iets anders van karakter. Dat is een van de charmes van dit bijzondere type port. Is ook veel complexer dan een reguliere tawny

Terroir: Pure Leisteen

Bewaartijd: Nu – maar voor vele jaren opleg geschikt. Is in principe gemaakt om direct te drinken, Proefnotities

Kleur: Licht taankleurig, oranjebruin.

Geur: Vol, veel zwoelheid, zoet en chocola, heerlijk kruidig en breed, complex.

Smaak: Een smaak waarbij de nadruk ligt op elegantie en finesse, fijnzinnig, niet te zoet, mooi belegen, rozijnen en noten, in port geweekte pruimen. Drinken samen met Gerijpte, krachtige kazen zoals stilton, roquefort, desserts met niet te veel zoet, crème caramel , een eenvoudige maar heerlijk rijpe doyenne du comice peer, bread and butter pudding met gedroogde abrikozen.

More Information
Soort Port en Dessert Wijn
Druif Overige Druiven
Land Portugal
Merk Overige Merken
Schrijf een Review
Geef Review Over:Niepoort colheita 1944 0.75L
Uw Rating