Winkelwagen

Product Details
12.95
Out of Stock

Niepoort Tawny 0.75L

€ 12,95
SKU Niepoort Tawny 0.75L
Details

De Dourovallei De Dourovallei is onbetwist een van ´s werelds mooiste wijngebieden. Als een zilveren ader slingert de rivier de Douro zich langs de steile wijnhellingen, sinds mensenheugenis beplant met druivenstokken. Omdat de hellingen zo steil zijn, staan veel druiven in terrassen aangeplant. Het gebruik van machines is vrijwel onmogelijk. De wijngaarden staan vol met voor de streek typische portdruivenrassen als touriga nacional, tinta cão, tinta roriz, tinta barroca, touriga francesca, tinta amarela. Deze eigen druiven zijn bij uitstek bestand tegen de zinderende hitte die in de zomermaanden in het Dourodal kan heersen. Sterker nog, deze druiven vormen de hoeksteen van de kwaliteit van port. Ze leveren in het najaar de diepgekleurde wijnen op die tot vurige ports worden verwerkt. De beste ports komen van de wijngaarden meer landinwaarts, richting Spaanse grens, en altijd van de wijngaarden met uitzicht op de rivier de Douro of een van zijn zijtakken.

Wijnhuis Geen porthuis wordt op zo’n persoonlijke wijze geleid als Niepoort. Verantwoordelijk voor deze persoonlijke stijl van leidinggeven is de jonge en enthousiaste Dirk van der Niepoort, afstammeling in de zesde generatie van de van oorsprong Nederlandse oprichters van Niepoort. Het Nederlandse paspoort wordt door de huidige eigenaren nog met trots gedragen. Het huis werd in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Vijf jaar later werd Franciscus, de eerste Van der Niepoort in het huis, zijn partner. Toen Kebe korte tijd later overleed, werd het portbedrijf volledig eigendom van Van der Niepoort. De laatste jaren is door Dirk van der Niepoort (1964) veel aandacht besteed aan de kwaliteit van alle door het huis gemaakte ports. Onder andere werden enkele mooie wijngaarden verworven, de beste garantie voor fruit van topkwaliteit De wijn Druivensoort: Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Francisca, Tinta Cao, Tinta Amarela, Sousão (gemiddelde leeftijd stokken 30 jaar) Vinificatie: Handgeplukt en na 2 dagen maceratie met traditionele voettreding in de lagares (men heeft maar korte tijd voor zoveel mogelijk kleurextractie). De most gaat gisten maar wordt ook alweer na 2 dagen bruut onderbroken door de toevoeging van pure wijnalcohol. De port wordt gedurende 6 jaar op kleine eikenhouten vaten gerijpt en krijgt daarom zijn verfijnde gerijpte smaak. Bij mindere portsoorten vindt dit plaats d.m.v. zuurstof inspuiting.

Terroir: Pure Leisteen met minimale toplaag Bewaartijd: nu drinken – 5 jaar. In geopende toestand kan de port toch wel 4 weken geopend blijven zonder merkbare oxydatie. Proefnotities

Kleur: Lichte intensiteit. Amberkleurig met een licht rode/roze zweem.

Geur: Erg veel gedroogd fruit in de geur (vijg, rozijn en krent) . Ook duidelijk caramel en gebrande noten waarneembaar. Licht gerookt.

Smaak: In smaak duidelijk oxydatief rijpe tonen. Gedroogd fruit (rozijnen) overheerst. Intens middenrif en zeer lange afdronk. Heel elegant en prachtige balans. Drinken samen met Zeer smakelijk bij appel cake, crème caramel, notentaart. Ook lekker bij vele patesoorten. Wanneer kaas wordt gekozen dan mooi bij zachte kazen zoals Emmentaler, Vacherin Mont d’or, tête de moine (schaafkaasje) en gerookte Gouda.

More Information
More Information
Soort Port en Dessert Wijn
Druif Overige Druiven
Land Portugal
Merk Overige Merken
Reviews

Schrijf een Review

U beoordeeld:Niepoort Tawny 0.75L

.